1. Bepaal het doel van de poort

Als eerst is het van belang u af te vragen wat het uiteindelijke doel is van de poort. Dient hij voornamelijk voor de sier of is privacy creëren belangrijk voor u? En gaat u de poort zeer intensief gebruiken of zijn de keren dat hij jaarlijks open- en dichtgaat op één hand te tellen? Al deze afwegingen spelen mee in uw uiteindelijke keuze. Zodra u het doel van de poort helder hebt, bent u klaar om het verdere stappenplan te doorlopen.

2. Kies het gewenste materiaal

Welk materiaal uw nieuwe poort krijgt, dat is misschien nog wel de lastigste afweging van allemaal. Want waar uw tuinpoort uit vervaardigd is, dát bepaalt voor een groot deel of hij in het oog springt of niet. Om de juiste keuze te maken dien u u zelf een aantal vragen te stellen.

Hoe ziet de rest van de tuin eruit?

Natuurlijk is het wel zo leuk als de tuinpoort matcht met de rest van de tuin. En daarmee doelen we met name op het hekwerk. Heeft u een metalen tuinafscheiding, dan is een poortdeur van metaal de meest logische keuze. En als u een houten schutting hebt, dan kunt u waarschijnlijk het best gaan voor een poort van hout. Variëren kan natuurlijk ook. Hoewel dit minder vanzelfsprekend is, kan dat ook een erg leuk beeld geven.

Hoeveel waarde hecht u aan privacy?

Bij stap 1 heeft u reeds bepaald of uw poort privacy moet waarborgen. Is dat het geval? Dan is het van belang een poortdeur te kiezen zonder openingen. Een exemplaar van hout is hiervoor de meest populaire optie. Maar ook dubbelstaafmatpoorten zijn hiervoor geschikt. Want deze zijn dan wel transparant; als u ze voorziet van hippe vlechtbanden creëert u alsnog de gewenste privacy.

Hoe intensief gaat u de poort gebruiken?

Ook deze vraag heeft u als het goed is al beantwoord bij stap 1. Was de conclusie dat u uw poort vaak gaat openen en sluiten? Dan is het aan te raden voor een metalen variant te gaan. Deze zijn over het algemeen net wat steviger dan exemplaren van hout. En bij intensief gebruik gaan die dus wat langer mee.

3. Maak een keuze over de kleur

Bent u erover uit welk materiaal uw nieuwe tuinpoort krijgt? Dan is de volgende stap om de kleur te bepalen. Een betoog over welke kleur het leukst of het verstandigst is geven we u niet. Waarvoor u het best kunt gaan, dat hangt immers volledig af van uw smaak en voorkeuren. De enige tip die we u kunnen geven: ga op uw gevoel af en kies voor de kleur waarvoor u warmloopt.

4. Bepaal of u een enkele of dubbele poort wil

Tot slot een afweging die om de hoek komt kijken: neemt u een enkele of een dubbele poort? Meestal kiest men voor een enkel model, maar in sommige gevallen is een dubbele variant uit praktisch oogpunt een betere optie. Bijvoorbeeld als er een scootmobiel, rolstoel of auto doorheen moet passen.

Keuze gemaakt?

Heeft dit blog duidelijkheid geschept? En weet u welk type tuinpoort u wilt? Mooi! Neem snel een kijkje tussen onze poorten en bestel uw favoriet meteen. Neem voor vragen, hulp en/of advies gerust contact met ons op. We staan u graag te woord.